Agencije uteruju dugove

Bez autora
Apr 11 2012

Firme više ne mogu da otkupljuju dugove građana od banaka, pošto im to brani zakon, ali i dalje mogu da pozivaju te iste građane i zahtevaju od njih da svoj dug namire. U ovom slučaju banke su te koje propisuju pod kojim uslovima se vraća dospeli dug, a ne agencije i firme koje se bave otkupom i naplatom potraživanja. Jedno je kad smo posrednik između banke i klijenta, a drugo je kad otkupljujemo potraživanja. Klijenti firme "EOS matriks", koja posluje u 27 zemalja su preduzeća, telekomunikacione kompanije, banke, lizing kuće, dok se kao dužnici javljaju i građani i pravna lica. Od decembra prošle godine, ova firma ne otkupljuje dugove građana, već je samo posrednik koji radi u ime klijenata. Ali još uvek je vlasnik potraživanja od građana koja je otkupila pre ovog zakona.

Agencije uteruju dugoveFirme više ne mogu da otkupljuju dugove građana od banaka, pošto im to brani zakon, ali i dalje mogu da pozivaju te iste građane i zahtevaju od njih da svoj dug namire.

U ovom slučaju banke su te koje propisuju pod kojim uslovima se vraća dospeli dug, a ne agencije i firme koje se bave otkupom i naplatom potraživanja.

- Jedno je kad smo posrednik između banke i klijenta, a drugo je kad otkupljujemo potraživanja - kaže, za "Novosti", Irina Lada, direktor firme "EOS matriks", koja posluje u 27 zemalja.

- Naši klijenti su preduzeća, telekomunikacione kompanije, banke, lizing kuće, dok se kao dužnici javljaju i građani i pravna lica. Od decembra prošle godine, ne otkupljujemo dugove građana, već smo samo posrednik koji radi u ime naših klijenata. Ali još uvek smo vlasnici potraživanja od građana koja smo otkupili pre ovog zakona.

To, praktično, znači da dužnici koji uveliko kasne s namirivanjem svojih rata ili računa za, na primer, mobilni telefon, ne treba da budu iznenađeni pozivom, pismom, mejlom ili SMS-om iz firme poput ove, koje se bave otkupom i naplatom potraživanja. Nije novost ni da se pojedini građani žale na uznemiravajuće pozive koje dobijaju iz raznih agencija za naplatu potraživanja.

- Dobiti poziv za naplatu duga svakako nije najprijatniji poziv koji dobijete u toku dana - kaže Irina Lada.

Samo ova kompanija u Srbiji ima 140 klijenata od kojih je otkupila ili u čije ime naplaćuje potraživanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik